Tidigare Cafégäster

2017

den 4 december

Livia Millhagen den 6 november

Livia Millhagen som gör succé som Anna Karenina intervjuades av Styrelsens Thorwald Nilsson. Samtalet rörde sig helt naturligt mycket kring den rosade föreställningen och arbetet med den. 

Livia berättade också bland annat hur hon numera närmar sig den karaktär hon ska gestalta på scenen. Det är ett grundligt jobb som startar med att läsa igenom pjäsen många gånger som ger basen för att förstå och utveckla rollen.

 

Maria Edström den 2 oktober

Styrelsens Eva Gyllensvärd och Lena Malmfors ledde samtalet med Maria Edström, teaterkritiker, som bland annat rörde sig kring teaterkritikens betydelse för "den offentliga arenan" samt teaterkonstens betydelse för samhällsbygget och för den enskilda människan.

 

Johan Holmberg den 4 september

Den hemlige gästen var alltså Johan Holmberg som just nu är aktuell i Ibsens Frun från Havet som den främmande mannen och i Flickland: Det nya normala, en smått absurd pjäs från Unga Dramaten.

Herdis Molinder samtalade med Johan.

 

 

 

Magnus Lindman den 3 april

Temat för mötet med Magnus Lindman, prisad översättare, dramaturg, författare, var översättning.   

Magnus som har många strängar på sin lyra, översätter såväl dramatik som libretton för opera och musikaler.

Han har bl a översatt många tyska dramatiker från Friedrich Schiller till Elfriede Jelinek, men även engelska från William Shakespeare till Alan Ayckbourn.

Styrelseledamoten Gunilla Lockne intervjuade Magnus.

 

Magdalena Ribbing den 6 mars

Magdalane Ribbing som är ständig gäst hos Andreas T Olsson i hans uppsättning av Improvisationer på Slottet, kom till Teatercaféet som vår hemliga gäst.

Herdis Molinder intervjuade och samtalade med Magdalena.

 

Staffan Göthe den 6 februari

Skådespelaren, dramatikern och regissören Staffan Göthe vår hemliga gäst på vårsäsongens första Teatercafé. Han är just nu aktuell i Lejonkulan med den kritikerrosade uppsättningen Ritter, Dene, Voss - pjäs om syskonkärlek av Thomas Bernhard.

Staffan intervjuades av Magnus Florin, Dramatens chefsdramaturg.

 

 

2016

Irena Kraus den 5 december

Den hemliga gästen på höstsäsongens sista teatercafé var Irena Kraus, författare och dramaturg, som bland mycket annat arbetat med dramatiseringen av Vilhelm Mobergs Utvandrarna. 

Irena har skrivit ett flertal pjäser på beställning av Dramaten och andra teatrar samt dramatiserat många texter av såväl svenska som utländska författare så att de blivit pjäser för teater, radio och teve. Hon har samarbetat med Mats Ek i de flesta av hans teateruppsättningar. Irena är också en av Dramatens dramaturger. 

Dramatens Vänners Gunilla Lockne samtalade med Irena Kraus.

 

Ett annorlunda teatercafé  med Per Mattsson och Emma Broomé den 7 november

Till Teatercaféet denna kväll hade medlemmarna erbjudits att ta med en vän till en något annorlunda måndagskväll med information, underhållning och mingel. Idén var att intressera våra Vänners vänner att bli medlemmar i Dramatens Vänner.

Kvällen började med att ordförande Birgitta Forsgren Meyerson introducerade styrelseledamöterna på rim varefter de i tur och ordning presenterade sina verksamhetsområden. 

Sedan kom kvällens hemliga gäster: Per Mattsson och Emma Broomée. De båda spelar för närvarande i Den goda viljan. Per spelade upp en scen med Helga Messel som motläsare och Emma reciterade Fridas brev till Anna Åkerblom. De avslutade med att svara på medlemmarnas frågor och fick stora applåder som tack för sina framträdanden.

Därefter blev det mingel med vin och snittar i Elverkets foajé och vännernas vänner erbjöds att gå med i vår förening till halva årsavgiften 2017. Glädjande nog var det många som anmälde intresse.

Sammanfattningsvis blev det en lyckad tillställning och vi i styrelsen har fått många mycket positiva reaktioner på kvällens upplägg.

 

Reuben Sallmander den 2 oktober

Den mångsidige skådespelaren och sångaren Reuben Sallmander, aktuell i Dramatens uppsättningar av Huset vid nattens ände och Fanny och Alexander intervjuades av Gunilla Lockne.

Reuben talade bland mycket annat om sin varma kärlek till Gunnar Ekelöfs poesi som han upptäckte redan som tonåring. Reuben läste två dikter som han valt ut för oss.

 

Grovdoppa med Göran Martling och Ola Hedén den 12 september

Höstens första program, ett slags kick-off, ägde rum i Elverkets foajé måndagen den 12 september klockan 19:00. Två musikartister från Dramaten, Göran Martling och Ola Hedén, framförde ”Grovdoppa”, ett program med visor av Allan Edwall.

Teatermannen och allkonstnären Allan skrev underfundiga, vemodiga, roliga, dystra och kluriga texter, som han ofta sjöng själv och som vi lärt oss älska.

 

Thomas Hanzon den 2 maj

Thomas Hanzon gästade Dramatens Vänner som vårens siste hemlige gäst. Thomas berättade glatt och öppet om sitt liv som skådespelare och om alla de roller han haft och alla de regissörer han mött. Inte minst Ingmar Bergman som han mötte då han fortfarande var relativt ung vid Dramaten. Den utmätta tiden gick väldigt fort kunde vi tillsammans konstatera. Thomas hade gärna pratat vidare!

 

Karl Dunér den 7 mars

Det var som vanligt fullsatt på teatercaféet när kvällens hemliga gäst regissören Karl Dunér gjorde entré tillsammans med Dramatens chefsdramaturg Magnus Florin. Magnus Florin hade lagt upp sin intervju som en frågesport med citat ur pjäser som Karl Dunér regisserat. När Karl identifierat pjäsen, blev det ett intressant samtal kring den och medverkande skådespelare.

Efter intervjun bads publiken sitta kvar för ytterligare en överraskning. Då fick nämligen Karl Dunér och hans ensemble ta emot  Svenska Teaterkritikers Förening sitt teaterpris 2015 för uppsättningen Den fjättrade Prometheus. En festlig avslutning på en givande kväll.

 

Berit Gullberg den 1 februari

Berit Gullberg är författare och förlagschef på Columbine Teaterförlag, med förflutet bland annat som informationschef och marknadschef på Dramaten, pressansvarig För Fanny och Alexander, kultur- och teaterproducent. Ja, Berit Gullberg är mångsidig! Hon berättade livfullt om vad det innebär att vara teaterförläggare och delade med sig av många anekdoter från sitt yrkesliv.

Dramatens Vänners styrelseledamot Gunilla Lockne intervjuade.

 

 

2015

 Anna Pettersson den 7 december

Anna Pettersson blev höstsäsongens sista hemlig gäst. Hon är en mångsidig och intressant regissör, skådespelare och dessutom doktorand vid Stockholms konstnärliga högskola. Som skådespelare har hon medverkat i en rad uppsättningar på Stockholms stadsteater och Dramaten. I år har hon regisserat Vildanden på Dramatens Lilla scen.

Anna Pettersson berättade engagerat bland annat om Strindberg och Ibsen - nydanare i sin tid - och om sin ambition att tolka deras stora verk så att de engagerar nutida publik och inte fastnar i klichéer och invanda förväntningar. Hon vill verkligen utveckla teaterkonsten.

Christina Stockenberg Naess från Dramatens Vänners Styrelse, ledde samtalet.

 

Ellen Lamm den 2 november

November månads gäst hos Dramatens Vänner var regissören Ellen Lamm, hon intervjuades av Gunilla Lockne. Till skillnad från många av våra gäster övergav Ellen Lamm tidigt alla planer på att bli skådespelare och har i stället gjort sig ett namn som regissör. Senast var hon aktuell som regissör av Dramatens uppsättning av "Vad är pengar" (urpremiär på Elverket den 14 mars 2015) av Andreas Cervenkas.

 

Per Svensson den 5 oktober

Måndagen den 5 oktober kl 19:00 på Elverket intervjuades skådespelaren Per Svensson, högaktuell i rollen som Hjalmar Ekdal i Dramatens uppsättning av Vildanden. Intervjuare var denna gång Dramatenvännen Lars Olof Norée.

 

Herdis Molinder den 7 september

Denna månad överraskades såväl publiken som den hemliga gästen, Herdis Molinder. Hon arbetar i styrelsen,  är medlem nummer 1 i föreningen och har även haft uppdraget som ordförande; under sommaren har Herdis passat på att fylla 90 år!

Den alerta 90-åringen som intervjuades av Sven-Hugo Persson, blev bland annat hyllad av alla gamla ordföranden, som hon upplevt sedan Vännernas tillblivelse. Vidare framförde  Björn Granath en monolog ur Trettondagsafton där den högmodiga tjänaren Malvolio lägger ut texten om sin framtid som make till sin matmor Olivia! Kanske var ändå Romeo&Julia körens framförande av Bellmans epistlar det allra vackraste och som framkallade varma applåder och en och annan glädjetår!

Och för en gångs skull var det gästen som var mest förvånad och därtill både glad och rörd över uppvaktningen!

 

Eirik Stubö den 4 maj

I en som vanligt fullsatt salong på Elverket intervjuades Eirik Stubø av Herdis Molinder. Många frågor ställdes - och många svar  gavs - om bakgrund, svensk och norsk mentalitet, det redan påbörjade arbetet och planer inför de närmaste sex åren! Mer finns att läsa i nästa nummer av Medlemstidningen som utkommer i slutet av månaden!

 

Agneta Ehrensvärd den 13 april.

Agneta är sedan 2004 konstnärlig ledare för Unga Dramaten. Efter många år som skådespelare ägnar hon sig i dag nästan enbart åt regi. Agneta har varit anställd på Dramaten sedan 1976 och har nu fysiskt återvänt från El-verkets scen till moderhuset där Unga Dramaten numera återfinns!

Agneta intervjuades av Dramatens Vänners Gunilla Lockne

 

Hannes Meidal  den 2 mars.

Skådespelaren och författaren Hannes Meidal fängslade den talrika publiken i Elverkets foajé med berättelser från sitt liv med teatern. Senast aktuell i Galeasens Vår klass. I slutet av april är det premiär på Ibsens Vildanden på Dramaten där Hannes medverkar.

 

Lars Ring  den 2 februari.

Lars Ring, välkänd recensent  på Svenska Dagbladet gästade Dramatens Vänner. Det blev en intressant timma där Lars delgav oss sina tankar och erfarenheter från ett långt arbetsliv. Kanske den sist fast anställde recensenten i en tid då dagstidningarnas chans till överlevnad är dåliga? Gunilla Lockne var intervjuare.

 

 

2014

Stina Ekblad den 1 december.

Shakespeare, Bach och Rembrandt räcker för ett bra liv! Fast det är ju trevligt att de andra också finns! Så tyckte Stina Ekblad när hon gästade Dramatens Vänner som säsongens sista hemliga gäst! Intervjuare var Gunilla Lockne.

 

Margareta Byström den 3 november.

Margaretha Byström, skådespelerska vid Dramaten från 1964 till pensioneringen 1997, gästade teatercaféet i november. Margareta bjöd på massor av teaterminnen och upplevelser hon haft under sin långa tid på Dramaten. Och hon är fortfarande efterfrågad. Intervjuare var Dag Kronlund.

 

Marie-Louise Ekman den 6 oktober.

 I oktober intervjuades avgående teaterchefen Marie-Louise Ekman av Herdis Molinder. Vi fick följa hennes karriär inom kulturen. Vad som händer efter hon slutat på Dramaten? Vem vet! Men hon hoppas  på att gå in i ateljén igen .

 

Hamadi Khemiri den 1 september.

Höstterminen började måndagen den 1 september, den hemliga gästen var då skådespelaren och dramatikern Hamadi Khemiri som intervjuades av Birgitta Hultgren.

 

Andreas T Olsson den 5 maj.

Årets stipendiat ställde villigt och glatt upp för en intervju mellan två repetitioner inför för premiären på In Media Res. Andreas berättade om sin långa snåriga väg från uppväxten i Uddevalla, via utbildningen till gymnasielärare i historia och svenska och fram till hans stora framgång med monologen "Sufflören". I dag småbarnspappa, fast antställd på Dramaten, just nu aktuell även i Amadeus där Andreas spelar kejsaren och med flera stora roller inför hösten.
Andreas kommentarer både om utbildningen vid StDH, hans stora kärlek till TEATERN och mycket annat fyllde salongen med glada och uppskattande skratt. Och med mycket allvar bakom skratten drar han sig inte heller för att uttrycka vad han tycker och tänker. Och vi kan bara hoppas på flera möten i framtiden!

 

Dag Kronlund den 7 april.
Många kanske trodde att vi tagit fel på dagarna i almanackan då Dag Kronlund kom in som kvällens gäst igen! Men det var inte något misstag utan alldeles rätt eftersom Dag uppträdde i en helt annan roll denna gång. Han berättade om vad som kunde hämtas i Dramatens arkiv, en nästan outsinlig källa om man söker information om teaterverksamheten i Sverige och i Stockholm ända sedan Karl XIIs tid! Men framför allt är det ju Gustaf III - teaterkungen som lade grunden till den Dramatiska Teatern i Palatset Makalösa. Ett längre referat utlovas i nästa nummer av medlemstidningen.

 

 

Cafégäster under året:

Dag Kronlund den 3 februari, Anna Björk den 3 mars, Dag Kronlund den 7 april och Andreas T Olsson den 5 maj, Hamadi Khemiri den 1 september, MarieLouise Ekman den 6 oktober, Margareta Byström den 3 november, Stina Ekblad den 1 december

 

2013

Sven Hugo Persson, Göran Martling, Gunilla Palmstierna-Weiss, Reine Brynolfsson, Livia Millhagen, Jonas Malmsjö, Marie Richardsson, Rebecka Hemse

2012

Lyrikprogram med Kristina Adolphson, Örjan Ramberg, Malin Ek, Karin Nilsson och Lisen Boalt, Kristina Makroff, Marie Göranzon, Rikard Wolff, Magnus Florin, Ellen Lamm, Nils Poletti, Jenny Andreasson

2011

Benoit Malmberg, Pontus Gustafsson, Johan Rabaeus, Tanja Lorentzon, Pernilla August, Iréne Lindh, Melinda Kinnaman, Staffan Göthe

2010

Samuel Fröler, Jonas Karlsson,
Maria Bonnevie, Kristina Adolphson, Christina Lilja Sundin och Kerstin Jeppson (kostymateljén), Alexandra Rapaport, Krister Henriksson

2009

Magnus Roosmann, Bengt Wanselius, Sören Brunes, Gunilla Nyroos, Björn Granath, Hans Klinga, Gunnel Lindblom

2008

Marie Nyreröd, Peter Engman, Yvonne Lombard, Basia Frydman, Elin Klinga, Odd Zschiedrich, Stina Ekblad

2007

Stefan Larsson, Gösta och Marie-Louise Ekman, Ingela Olsson, Staffan Valdemar Holm, Åslög Rosén, Lena Adelsohn-Liljeroth, Ingvar Kjellson, Torkel Pettersson

2006

Kristina Adolphson, Beata Lyth, Agneta Ekmanner, Magnus Krepper, Börje Ahlstedt, Leif Zern, Lucas Svensson, Anita Wall

2005

Per Myrberg, Jonas Malmsjö, Jan Olof Strandberg, Staffan Valdemar Holm,
Lena Endre, Martina Montelius,
Jan Malmsjö, Thommy Berggren

2004

Krister Henriksson, Bibi Andersson, Rikard Wolff, Reine Brynolfsson, Jan Waldekranz,
Anita Björk, Lena Åström, Marie Göranzon

2003

Gunnel Lindblom, Peter Dahlberg, Mikael Persbrandt, Birgitta Englin, Agneta Pauli,
Björn Granath, Morgan Alling

2002

Kaj Forsgårdh, Majgull Axelsson, Dag Kronlund, Staffan Valdemar Holm,
Michael Nyqvist, Örjan Ramberg,
Anna Pettersson

2001

Sven Hugo Persson, Olof Frenzel, Jakob Eklund, Solveig Ternström, Staffan Göthe,
Emma Brink

2000

Ingrid Dahlberg, Lil Terselius,
Kristina Adolphson

Aktuella erbjudanden