Tidigare paneldiskussioner

2019

2018

2017

14 oktober

Om komedi och fars

 Vad är komik? När, var och hur spelar vi komisk teater på Stockholms scener? Varför är det svårare att spela komiska roller och varför återfinns komik och fars så relativt sällan på både Dramatens och andra "seriösa" teatrars repertoar?

Det var några av de frågor som debatterades under lördagens paneldebatt.

Medverkande var Emma Meyer Dunér, Andreas T Olsson och David Wiberg.

Moderator: Birgitta Hultgren.

 

14 mars

Fäder och Söner

 ”Finns det plats för kärlek och ömhet i ett hjärta som brinner av aggressiv ideologi?” Så formuleras det centrala temat i Dramatens uppsättning av Brian Friels dramatisering av Turgenjevs roman från 1862. Vad händer när radikala tankar och idéer stormar in i familjer och samhället? Finns det bara tragiska lösningar eller är en positiv utveckling möjlig? Turgenjev är inte den ende i dramatikens historia som intresserat sig för detta eviga och därför ständigt aktuella tema.

Panelen som samtalade kring dessa - även i vår tid - brännande frågor bestod av skådespelarna Elin Klinga som gestaltar Anna, den attraktiva och förmögna änkan, Hannes Meidal som spelar den unge nihilisten Bazarov, Magnus Roosmann som spelar familjefadern med konfliktfyllda relationer att hantera. Dessutom deltog Emma Meyer-Dunér som ansvarig dramaturg för denna produktion 

Samtalsledare var Herdis Molinder och Helga Messel.

 

2016

14 november

Ensam och Esmeralda

Pjäsen Ensam och Esmeralda av Martina Montelius var i fokus för kvällens diskussion. I panelen satt  skådespelarna Hannes Meidal och Emma Mehonic, Agneta Ehrensvärd mångårig ledare för Unga Dramaten som regisserat uppsättningen samt dramaturgen Magnus Lindman.

Temat för diskussionen var hur vi alla - barn, vuxna, föräldrar - förhåller sig till begreppen fantasi och kreativitet.

Samtalsledare var Birgitta Hultqvist, styrelseledamot i Dramatens Vänner.

 

10 februari

Från roman till drama

Panelen bestod av Leif Zern, författare och teaterkritiker, författaren och dramatikern Sara Stridsberg, skådespelaren Rebecka Hemse och Ole Anders Tandberg, norsk regissör. De diskuterade kring temat Från roman till drama.

Samtalsledare var Christina Naess och Helga Messel, båda styrelseledamöter i Dramatens Vänner.

 

2015

7 november

Vad är godhet? Är den gode naiv, rent av idiot?

Med anledning av att Dostojevskys roman Idioten dramatiserats och ges på Dramatens Stora scen anordnade Dramatens Vänner en paneldiskussion på temat godhet. I panelen: regissör Mattias Andersson, författaren Maj-Gull Axelsson, prästen Patrik Pettersson. Diskussionen leddes av Dramatens Vänners Herdis Molinder.

 

18 april

Trettondagsafton

Lördagen den 18 april samlades ett 50-tal medlemmar för att lyssna på synpunkter och erfarenheter från dagens panel bestående av Sofia Pekkari (Viola i uppsättningen), Åsa Melldahl, regissör och Sven-Hugo Persson dramaturg. Intervjuade gjorde Herdis Molinder och Dag Kronlund, som inledde med en historik över de fem tidigare uppsättningarna av Trettondagasafton! Det blev en intressant och givande diskussion om uppsättningen, om pjäsens kompelxitet, om språket, om kläderna och om Shakespeare.

 

28 februari

Johanna

I panelen: Kristina Lindquist, teaterkritiker och kulturchef på Uppsala Nya tidning; Stina Oscarson, dramatiker, regissör och fri skribent; Nina Zanjani, skådespelare och Magnus Florin, chefsdramaturg.  Diskussionen leddes av Christina Naess och Birgitta Hultgren.

Samtalet tog upp frågan om politisk teater och Stina Oscarson ifrågasatte om teater överhuvudtaget kan vara politisk. En föreställning förändrar ingenting även om den skildrar ett politiskt skeende. Men konsten för konstens skull kan förändra. Teatern beskriver hur det är att vara människa och människan har möjlighet att förändra. Nina Zanjani ansåg att Johanna är politisk teater.  Att tre kvinnor: författaren, regissören och huvudrollsinnehavaren är kvinnor ÄR politisk teater. Men Johanna är en individ, inte en symbol.

På en fråga från publiken berättade Magnus Florin  att han deltagit i processen hela tiden från idén från Marie-Louise Ekman att ta upp en nyskriven pjäs av en kvinnlig författare, genom hela skrivandet och repetitionsarbetet. Författaren Mirja Unge är mycket naturnära och gav skogen en röst genom Johanna. 

 

2014

25 oktober

Klassikerslakt

Frågan som diskuterades var: Får vi göra vad som helst med våra klassiker? Karin Helander, teaterkritiker och professor i teatervetenskap vid Stockholms universitet, medverkade liksom Stefan Larsson som bland annat regisserat långköraren Richard III och Rosmersholm, samt Andreas T Olsson, skådespelare vid Dramaten och aktuell i bland annat Tre systrar och Sufflören. Dag Kronlund och Herdis Molinder, styrelseledamöter i Dramatens Vänner, var samtalsledare.

 

20 september

Ibsen - en tidig feminist?

Höstens första paneldiskussion knöt an till Dramatens uppsättning av Rosmersholm som spelas just på Målarsalen. Medverkade gjorde Livia Millhagen (Rebekka i uppsättningen), Sophia Jupither, som regisserat flera av  Ibsens pjäser både i Sverige och Danmark samt Leif Zern, teaterkritiker och Ibsenkännare. Samtalsledare var Björn Håkansson, styrelseledamot i Dramatens Vänner. Det blev en intressant diskussion där deltagarnas olika roller gav en mångfasetterad och relativt sett positiv bild av författaren. Var då Ibsen en tidig feminist? Troligtvis. I vart fall bjuder han på stor insikt om både det manliga OCH det kvinnliga!

 

3 maj

Ombytta roller på teatern
Kvinnor i manskläder och män i kvinnorkläder var temat för Vännernas sista paneldiskussion i början av maj.

Både ur ett historiskt perspektiv men även i dag finns många aspekter på kvinnligt/manligt på scenen. Under långa perioder har ju också kvinnan förbjudits att uppträda på scen. Det blev en intressant diskussion där personliga erfarenheter från dagens teaterliv gav oss nya insikter om vilken betydelse och vilka olika möjligheter till uttryck den manliga respektive kvinnliga identiteten innebär. Och hur mycket fördomar vi alla fortfarande bär på!

Medverkade gjorde Tiina Rosenberg, rektor för Konstuniversitetet i Helsingfors, Lo Kauppi och Elin Klinga båda skådespelare och Hilda Hellwig, mångårig regissör och numera professor i regi vid StDH. Diskussionsledare var Anders Bäckström.

1 mars
Rösten på Teatern/Hörbarhet

Paneldiskussion om röstens betydelse och den språkliga gestaltningen.

Under den intressanta debatten belyste de medverkande hur det talade ordet/rösten skall förmedla både innehåll (det man hör) men också den känsla och rolltolkning som skådespelaren vill förmedla. Även här gäller "det dunkelt tänkta är det dunkelt sagda". Om skådespelaren är osäker på texten, på tolkningen eller något annat, då blir också rösten lägre, inte så klar och säker i sin diktion. Och då blir det genast svårare att höra.

Var hörbarheten viktigare "förr"? Det kan man kanske tro, men det var knappast det budskap som panelmedlemmarna förmedlade!

Medverkade gjorde Magnus Roosman och Sanna Sundqvist, skådespelare på Dramaten, Eva Feuer, röstpedagog och Stefan Johansson, chefsdramaturg på Operan. Samtalsledare: Lennart Grafström.

2013

7 december
The Mental States of Sweden

Finns det någon särskild händelse i ditt liv som du skulle vilja se gestaltad på Sveriges nationalscen?

Den frågan har Mattias Andersson, via intervjuande sociologer, ställt till människor över hela Sverige. Och deras svar har fångats upp i en scenisk dokumentär om nationsbegreppet Sverige, om nationalscenen Dramatens roll och om de som kallas svenskar eller inte svenskar. Verkliga historier har blandats med fiktion och framförs av Dramatens skådespelare.

The Mental States of Sweden är ett musikaliskt scenkonstverk som försöker fånga det mentala tillståndet i Sverige 2013. Debatten kom att handla om vad som händer när verklighet blir fiction, hur man hanterar de olika berättelserna och hur de medverkande i sina olika roller (skådespelare, regissör och scenograf) påverkas av det som berättas. Somliga utsagor är från "vanliga" svenskar i det vanliga livet medan andra skeenden är "på liv och död" och avgörs just nu!

Medverkande: Mattias Andersson, dramatiker och regissör, Ulla Kassius, scenograf och kostymör, Sofia Pekkari, skådespelare samt Lisa Wiklund, forskare och en av intervjuarna i projektet.

Samtalsledare var Birgitta Hultgren.

12 oktober
Streber

Stig Dagermans pjäs Streber har premiär den 4 oktober, den dagen han skulle ha fyllt 90 år. Dramat är en anklagelse mot kapitalismen, som med ojusta medel förstör en socialistisk dröm.

Vad säger den i dag?

Vi möts till ett samtal om författarem, pjäsen och dess budskap

Författaren Björn Ranelid, regiassistenten Eva Strengbohm samt skådespelarna

Mattias Silvell, Rasmus Luthander och Eva Melander.

Samtalet leds av Herdis Molinder

20 april
Norén, älskad - hatad
Ulla Gottlieb, Calle Pauli, Mikael van Reis och Lennart Grafström
(juni 2013)

25 februari
Kärlek på franska, om Farliga förbindelser, Madame Bovary och Chéri
Ebba Witt-Brattström, Helena von Zweigbergk, Lars Collmar, Magnus Florin, Herdis Molinder
(mars 2013)

2012

4 februari
Hedda Gabler
Roland Lysell, Kristina Adolphson, Maria Bonnevie, Eva Dahlman, Lehna Edwall
(feb. 2012)

17 mars
Strindberg
Dag Kronlund, Irene Lindh, Hannes Meidal
(april 2012)

29 september
Bertolt Brecht, igår, idag, imorgon
Leif Zern, Stina Oscarson, Rikard Schönström, Birgitta Hultgren
(okt 2012)

2011

24 september
Commedia d'ell Arte
Inga Lewenhaupt, Micke Klingvall, Björn Granath, Lennart Grafström
(okt. 2011)

12 februari
Den lilla Sjöjungfrun
Sven Dahlberg, Linus Fellbom, Kajsa Giertz, Cay Bond
(juni 2011)

2010

10 april
Pygmalion (George Bernard Shaw)
Johan Ulveson, Maria Geber, Sven Hugo Persson, Susanna Alakoski,
Ronny Ambjörnsson, Odd Zschiedrich
(juni 10)

20 februari
Slott i Sverige (Françoise Sagan)
Jenny Andreasson, Cay Bond, Marika Feinsilber, David Mjönes,
Magnus Ehrner, Jonas Cornell
(juni 10)

2009

14 mars
Spagetti - det har du rätt i (Hellsing)
Cay Bond, Jan Hansson, Lennart Hellsing, Sandra Huldt, Ellen Lamm, Herdis Molinder,
Martina Montelius, Per Svensson
(juni 09)

16 maj
Final (Victoria Benedictsson)
Emma Gabrielsson, Rebecka Hemse, Elin Klinga, Torkel Pettersson, Ebba Witt-Brattström
Odd Zschiedrich
(juni 09)

3 oktober
Törst (Sarah Kane)
Cay Bond, Nadja Weiss, Jan Waldekranz, Lil Terselius, Mattias Silvell
(dec. 09)

7 november
Den Girige (Molière)
Carl Bennet, Tomas Brytting, Helle Klein, Herdis Molinder, Johan Rabaeus,
Marie Richardson, Camilla Thulin, Ulf Wickbom
(dec. 09)

2008

26 april
Bernardas hus (Lorca)
Odd Zschiedrich, Kristina Adolphson, Agneta Pleijel, Anita Wall,
Marie Göranzon, Tanja Lorentzon, Erik Steen (spansk gitarr)
(juni 2008)

13 september
Hundra år på Nybroplan
Anita Björk, Anna Björk, Margaretha Byström, Staffan Valdemar Holm, Dag Kronlund,
Gunnel Lindblom, Lars Löfgren, Solveig Ternström
(dec. 2008 )

22 november
Den ömhet jag är värd (Peter Birro)
Börje Ahlstedt, Peter Birro, Ingar Brynnel, Stefan Larsson, Livia Millhagen, Ola Rapace,
samt Håkan Adolfson och Anna Johansson från Checkpoint Center
(dec. 2008)

2007

31 mars
Sorgesång över folkhemmet, familjen och "mig själv"
(Gäckanden, Helgonlegender, Jag tänker på mig själv)
Majgull Axelsson, Margaretha Byström, Marie-Louise Ekman, Gunnel Fred,
Marie Göranzon, Henrietta Hultén, Monica Nagler,
(sep.2007)

5 maj
De leva som de kunna, en dag om sänder (Strindberg: Ett drömspel)
Rebecka Hemse, Irena Kraus, Dag Kronlund, Iréne Lindh, Björn Meidal,
Odd Zschiedrich
(sep.2007

6 okt
Fördold (Norén)
Inga-Lill Andersson, Ingar Brynnel, Peter Engman, Lars Ring, Kristina Törnqvist, Per Zetterfalk
(dec.2007)

24 nov
Blanche och Marie (PO Enquist)
Anders Bárány, PO Enquist, Hilda Hellwig, Elin Klinga, Gunnel Lindblom,
Odd Zschiedrich
(dec.2007)

2006

11 mars
Fedra (Racine)
Anders Bodegård, Karl Dunér, Stina Ekblad, Björn Granath, Rebecka Hemse,
Dag Kronlund, Odd Zschiedrich
(juni 2006)

8 apr
Romeo & Juliakören
Presentation, konsert och frågestund i Marmorfoajén
(juni 2006)

14 okt
Valerie Solanas ska bli president i Amerika (Stridsberg)
Cay Bond, Sara Stridsberg, Klaus Hoffmeyer, Ingela Olsson
(dec. 2006)

25 nov
Kärlek och politik (Schiller)
Thomas Bodström, Dilsa Demirbag-Sten, Björn Granath, Elin Klinga, Ellen Mattsson,
Tomas Pontén, Carl-Otto Werkelid, Odd Zschiedrich
(dec.2006)

2005

29 jan
Drottning K (Ruohonen)
Dilsa Demirbag-Sten,Malena Engström, Malin Grundberg , Åsa Kalmér, Stefan Larsson, Lena Nilsson, Laura Ruohonen, Jenny Sundbom, Jan Waldekranz,
(feb 2005)

12 mars
Thomas Bernhard (De sammansvurna)
Börje Ahlstedt, Margaretha Byström, Gunnel Lindblom, Iréne Lindh, Monica Nagler
(maj 2005)

9 maj
Noël Coward (Min fru går igen)
Björn Barlach, Lena Rainer, Sven Hugo Persson, Lil Terselius, Meg Westergren, Odd Zschiedrich
(maj 2005)

26 sep
En kväll om och med Kristina Lugn (Vera)
Kristina Adolphson, Magnus Florin, Stefan Larsson, Kristina Lugn, Odd Zschiedrich
(dec.2005)

22 okt
Hedonisten Baal (Brecht)
Cay Bond, Ulf Peter Hallberg, Magnus Krepper, Peter Luckhaus, Kristina Törnqvist
(dec.2005)

26 nov
Sultanens hemlighet (al Hakim)
Morgan Alling, Björn Granath, Melinda Kinnaman, Gunnel Lindblom, Tetz Rooke,
Hassan Shawgi
(feb.2006)

2004

24 jan
Möt Lars Löfgren
Jonas Karlsson, Birgitta Kristoffersson, Dag Kronlund, Lars Löfgren

6 mars
Den unge Strindberg (Mankell: Valpen)
Clarence Crafoord, David Dencik, Frida Hallgren, Björn Meidal, Ellen Lamm,
Birgitta Kristoffersson, Dag Kronlund,
Lil Terselius (+ föreställning i anslutning, med introduktion av Ture Rangström )

27 mars
Kontroversiell teater (Burgess: A clockwork orange)
Morgan Alling, Jonas Bergström, Cay Bond, Caj Lundgren, Claes Månsson, Gunilla Nilars, Ester Pollack, Marie Richardson,

2 okt
En hyllning till Beckett (Natt och drömmar)
Cay Bond, Magnus Hedlund, Erland Josephson, Jan Jönsson, Angela Kovács,
(dec.2004)

23 okt
Köpmannen i Venedig (Shakespeare)
Morgan Alling, Cay Bond, Malin Ek, Stina Ekblad, Irena Kraus, Dag Kronlund,
Benoit Malmberg, Gustaf Skarsgård
(dec.2004)

2003

15 feb
Vad händer på Elverket — en introduktion, samt föreställningarna
Den första hösten (Trotzig) och Woyzeck (Büchner)
Jacob Hirdwall, Peter Kollarik, Stefan Larsson, Helene Seth

8 mars
Teatern och dess kvinnobilder (Antigone, Detaljer, LisaLouise)
Majgull Axelsson, Anna Björk, Eva Dahlman, Gunnel Fred, Birgitta Kristoffersson, Dag Kronlund, Gerthie Kulle, Björn Meidal, Lil Terselius, Astrid Trotzig, Philip Zandén

20 sept
Från Anders de Wahl till Micke Persbrandt
Kristina Adolphson, Margaretha Byström, Olle Jansson, Dag Kronlund, Sofia Ledarp,
Iréne Lindh, Ingrid Luterkort, Per Myrberg, Mikael Persbrandt, Magnus Roosmann

18 okt
Verklighet eller saga — når teatern de unga? (inställt)

29 nov
Den nya tyska dramatiken (Mayenburg: Det kalla barnet)
Ulf Peter Hallberg, Staffan Valdemar Holm, Henrietta Hultén, Birgitta Kristoffersson, Bente Lykke Möller, Monica Nagler, Tanja Svedjeström, Rikard Wolff

2002

23 feb
Ingmar Bergman och Dramaten (Ibsen: Gengångare)
Börje Ahlstedt, Anita Björk , Erland Josephson, Elin Klinga, Birgitta Kristoffersson, Dag Kronlund, Stefan Larsson, Bengt Wanselius, Göran Wassberg, Leif Zern

16 mars
Kroppens dramatik (Andromaque, Romeo och Julia)
Morgan Alling, Anders Bodegård, Cay Bond, Mats Ek, Melinda Kinnaman, Ana Laguna,
Johan Lindell

22 sept
Program Shakespeare! (Trettondagsafton)
Morgan Alling, John Caird, Stina Ekblad, Donya Feuer, Birgitta Kristoffersson, Dag Kronlund,
Sven Hugo Persson

19 okt
Samtal kring ett teaterliv — Erland Josephson
Erland Josephson, Jonas Karlsson, Elin Klinga, Birgitta Kristoffersson, Michael Nyqvist, Kaj Schueler, Jan Olof Strandberg, Lil Terselius, Leif Zern

23 nov
Augusts dåliga samvete (Leka med elden, Rus)
Johan Berggren CAy Bond, Johan Cullberg, Louise Epstein, Staffan Valdemar Holm, Ludvig Josephson, Stefan Larsson

2001

10 mars
De arga unga männen i den moderna engelska dramatiken
Eva Dahlman, Eva Röse, Sven Hugo Persson, Tanja Svedjeström, Peter Whitebrook,
Leif Zern

21 april
Om vad handlar — egentligen — En blå apelsin? (tills.m. Psykoanal.fören.)
Anders Berge, Reine Brynolfsson, Jimmy Endeley, Jonas Karlsson, Birgitta Kristoffersson,
Stefan Larsson, Agneta Solberger, Johan Schubert

12 maj
Teaterns kläder
Anna Bergman, Lena Edwall, Agneta Ekmanner, Britt Mossberg, Gunilla Palmstierna-Weiss, Göran Wassberg

29 sept
Den gäckande Molière (Hustruskolan)
Börje Ahlstedt, Dag Kronlund, Kristina Lugn, Johan Rabaeus, Lars Ring

10 nov
Bernard-Marie Koltès (Tillbaka till öknen)
Cay Bond, Marie Göranzon, Krister Henriksson, Staffan Valdemar Holm, Carl Magnus Schreiter

2000

18 mars
Varför Ibsen (Vildanden)
Maria Bonnevie, Birgitta Kristoffersson, Dag Kronlund, Stefan Larsson, Mikael Persbrandt,
Leif Zern

15 april
Teaterns bilder — vad händer när vi SER teater?
Ulla Kassius, Dag Kronlund, Ingela Lind, Peter Lundqvist, Lennart Mörk

30 sep
Vem var Sartre? (Lyckta dörrar)
Anders Bodegård, Cay Bond, Reine Brynolfsson, Birgitta Kristoffersson, Dag Kronlund,
Stefan Larsson, Mats Rosengren

11 nov
Teaterrummet och dess oändliga möjligheter (Lilla scenen återinvigd)
Sören Brunes, Melinda Kinnaman, Dag Kronlund, Åsa Melldahl, Staffan Rydén,

1999

2 okt
Anton Tjechov och Tre systrar
Maria Bonnevie, Stina Ekblad, Gunnel Fred, Keve Hjelm, Dag Kronlund, Ulla Roseen

20 nov
Teaterns språk
Erland Josephson, Elin Klinga, Dag Kronlund, Gunilla Nyroos, Mikael Persbrandt, Sven Hugo Persson, Agneta Pleijel, Sif Ruud,

Aktuella erbjudanden