Tidigare teaterresor

2018

Malmö och Köpenhamn 18-21 oktober

Vi tog tåget till Malmö på torsdagsförmiddagen. På kvällen åt vi en god middag på restaurant Atmosfär varefter vi såg Persona på Malmö Stadsteater.

På fredagen gavs det ett val: West Side Story på malmöoperan eller farsen The Play that goes wrong på Nöjesteatern med bland andra Andreas T Olsson

Lördag morgon tog vi tåget över bron till Köpenhamn där dagen vi besåg Glyptoteket under ledning av en guide. Dagen avslutades med ett besök på Köpenhamnsoperan där vi åt middag, fick en guidad tur i Operahuset och avslutade med föreställningen La Bohème.

Under söndagen fanns det tid för egna aktiviteter innan tåget till Stockholm avgick på eftermiddagen.

 

New York 20-26 mars

Ankomstkvällen varnades det för snöoväder under natten och mycket riktigt nästa dag var det snökaos vilket bland annat medförde att kvällens föreställning på Laura Pels Theatre Amy and the Orphans  var inställd. Vår reseledare Birgitta Forsgren Meyerson lyckades få fram biljetter till en annan pjäs.

I övrigt såg vi på
Barrymore Theatre: The Band´s Visit (musikal)
The Hayes Theater: Lobby Hero 
The Public Theater:  The Low Road     

Guidade visningar på Moma och Guggenheim museum.        

2017

Helsingfors 26 - 30 oktober

München den 16 - 19 mars

Torsdag: Efter en statsrundtur och middag på Andechser am Dom såg vi föreställningen América (The Tortilla Curtain) av T.C. Boyle på Kammer 1 Münchner Kammerspiele.

Fredag: Började med en stadsvandring. På eftermiddagen besök på Städtische Galerie im Lenbachhaus (Der blaue Reiter). Gemensam middag på Spatenhaus. Därefter hörde vi operan Falstaff av Verdi på Bayrische Staatsoper (Nationaltheater).

Lördag: Utflykt till Schloss Nymphenburg med buss; lunch och eftermiddag på egen hand. Gemensam middag på Ratskeller i München. På kvällen Die Troerinnen av Euripides/Jean Paul Sartre på Residenztheater.

Söndag: Guidad tur på Deutsches Museum, gemensam före lunch i samma byggnad som hotellet, Trattoria Lago di Garda. Sedan avfärd till flygplatsen f.v.b Stockholm
 

2016

Göteborg den 7 - 9 oktober

På programmet stod två pjäser, Mephisto på Göteborgs Stadsteater och Fursten på Backa Teater och operaföreställningen Idomeneo på Göteborgsoperan. 

Dessutom besök på Universeum, Sveriges nationella vetenskapscentrum, och trevlig samvaro under middagar, museibesök och strövtåg i staden.

 

Stratford upon Avon och London 12 - 17 april

Med anledning av att det var 400 år sedan William Shakespeare dog gick vårens teaterresa till Stratford upon Avon och London.

Vi möttes på Gatwick Airport av vår guide, bussades till Stratford Upon Avon via Oxford där vi åt lunch och fick en guidad tur i delar av den anrika universitetsstaden.

Dag två guidade Will himself oss i Stratford och på kvällen såg vi en annorlunda uppsättning av Hamlet på Royal Shakespeare Theatre.

Dag tre körde bussen oss via Anne Hathaway's Cottage, William Shakespeares frus barndomshem till London.

I London såg vi dels Shakespeares pjäs Pericles, dels hans Cymbeline på Sam Wanamaker Playhouse. Sista kvällen i London såg vi Les Blancs av Lorraine Hansberrry på The National Theatre.

Sista dagen i London besökte vi Kenwood House i Hampstead, ett 1600-talsslott som byggdes om av arkitekten Robert Adam på 1760-talet innan vi kördes till Gatwick och flyget hem.

 

2015

Amsterdam den 2 - 6 september

 Tidpunkten för resan var planerad så att vi kunde ta del av Amsterdams Teaterfestival. Och det var många föreställningar på agendan: The Patchwork Odessey, det är en tre tusen år gammal berättelse, som återberättas på nytt varje kväll men spelas och sjungs på olika sätt kväll efter kväll av gruppen Patchwork Theatre; Strange Divide med gruppen Orange Tea Theatre Company, Horror av Jakop Ahlbom, His own Room av och med Erika Cederqvist och Julie Solberg samt operan Rosenkavaljeren av Richard Strauss.

Utöver alla teaterupplevelser fanns det tid för guidade visningar av "Highlights" på Van Gogh Museum och "Golden Age" på Rijksmuseum samt en kanalkryssning med lunch.

I programmet ingick såväl guidad bussrundtur som en guidad stadsvandring i stadsdelen Jordaan. 

 

Oslo den 19 - 22 mars

Ett som vanligt ett rikt och intressant program väntade de 23 Vännerna i Oslo.

På programmet stod två pjäser på Nationaltheatret, Morgon & Kväll av Jon Fosse och Skylight av David Hare.

Dessutom en hel eftermiddag och kväll på Den Norske Opera & Ballett med visning av huset, middag på Operans restaurang Argent och föreställningen Viva la Mamma av Gaetano Donizetti.

Därutöver både guidad rundtur i Oslo samt visning av Astrup Fearnley museet och Vikingskipmuséet.

2014

Malmö - Helsingborg den 4-6 april

Årets första resa gick till Malmö - Helsingborg där vi fick tillfälle att se två teaterföreställningar:

Mitt unga idiotiska hjärta av Anja Hilling på Malmö Stadsteater, som handlar om sex trasiga existenser i ett hyreshus.

Caligula av Albert Camus på Helsingborgs Stadsteater, en absurd pjäs, som fördömer den extrema diktaturen.

Förutom dessa intressanta teaterupplevelser hann vi också med ett besök på konstmuseet Louisiana strax söder om Helsingör, Danmark och det Dunkerska Kulturhuset, Helsingborg, som är en mötesplats för kultur i Öresundsregionen.

 

Paris den 26-28 oktober

27 deltagare var med på resan till Paris. Följande aktiviteter stod på programmet:

Elementarpartiklarna av Michel Houllebecq, men på grund av en akut skådespelarstrejk tvingades vi byta program i sista minuten och hade turen att få biljetter till Antigone av Jean Anouilh på Comédie Française.

Den skalliga primadonnan och Lektionen av Eugène Ionesco på Théâtre de la Huchette.

Visafton på Le Lapin Agile i Montmartre.

Enleveringen ur Seraljen av W.A. Mozart på Paris nationalopera Palais Garnier.

Museiguidningar på Grand Palais av en utställning om Niki de Saint Phalle samt Musée Jacquemart-André stod också på programmet, liksom en båttur med lunch på Seine och en guidad tur i le Marais som är Paris äldsta kvarter.

Programmet var intensivt, men det fanns ändå tid för shopping och egna upptäckter i Paris.

 

2013

Göteborg den 26-28 april

Utopia 2012 på Backa Teater var resans första föreställning, som hade urpremiär 27 oktober 2012.
Pjäsen är en av flera som ingår i projektet Backa on drugs. Pjäsen är skriven och regisserad av Mattias Andersson med material hämtat från Thomas Mores bok Utopia som trycktes 1516 och "röster från unga missbrukare, brukare, icke-brukare & världsförbättrare i Göteborg". Sjutton skådespelare och fem musier medverkar, de flesta mycket unga och mycket duktiga.

Senare på dagen gick vi Avenyn upp till Stadsteatern för att se Tony Kushners Angels in America Det intelligenta homots guide till kapitalism och socialism, med en nyckel till Skriften. En lång titel på en lång pjäs! De av oss som var med på Vännernas resa till New York för ett par år sedan såg pjäsen där. Den här uppsättningen har regisserats av den unga Nora Nilsson och har några skådespelare som även vi stockholmare känner igen. Henrik Holmberg, en gång medlem i musikteatergruppen Oktober spelar familjefadern som bestämt sig för att sälja sitt hus och sedan ta sitt liv.

Som avslutning såg vi premiären på Rossinis muntra Barberaren i Sevilla med duktiga sångare, som med stor spelglädje bjöd
på medryckande och rolig underhållning på hög nivå.

 

Wien 24-28 okt 2013

I år gick Dramatens vänners teaterresa till Wien, den gamla kejsarstaden, centrum i det habsburgska väldet under 500 år. Och man behöver inte leta efter spår. Redan under första dagens promenad till restaurang och teater passerade vi slottet Hofburg, ett mäktigt byggnadskomplex som kontinuerligt byggts ut av olika kejsare; numera bor presidenten i en mindre del av slottet, dock en ansenlig byggnad.

Thomas Bernhards Vor dem Ruhestand, inledde teaterbesöket en obehagligt stark pjäs om en syskontrio som i hemlighet firar Himmlers födelsedag. Den ena systern, invalidiserad efter ett ”amerikanskt terrordåd” som brodern, f.d. SS-officeren, uttrycker det, avskyr de värderingar syskonen står för och deras incestuösa förhållande, men är helt beroende av dem genom sitt handikapp och tvingas ofta uttrycka vad hon känner enbart genom kroppsspråk. Det är denna rullstolsbundna syster som får stå för Bernhards kritik av sitt land som inte gjort upp med sitt förflutna.

Vår andra pjäs Geschichten aus dem Wiener Wald av en av Österrikes stora dramatiker, Ödön von Horváth framfördes på wiendialekt utan ironiska inslag av hochdeutsch. Tyngdpunkten låg inte på ytlig kulturfernissa. Det som ”punkterar den wienska gemytligheten” är en obarmhärtig mansvärld och en känslokall mormor som en av kvinnorna blir offer för. Pjäsen slutade också i nattsvart sorg (manus har ett ljusare slut).

Wienresans sista föreställning var Hans Falladas Kleiner Mann – was nun? (Hur skall det gå med Pinnebergs?) på Volkstheater. En pjäs om två ”enkla” människor under 30-talsdepresionen i Berlin och deras beroende av regler och omständigheter de inte kan påverka. Vid en omläsning kändes romanen träig och omständlig, men genom en sinnrik scenografi (liksom i Horváths pjäs för övrigt) lyckades man berätta både gripande och effektivt. Berättelsen om Hannes och Lämmchen blev ännu en minnesvärd föreställning under denna Wienresa.

2012

Skellefteå 20-22 april
Vi såg Strindbergs Leka med elden, Gold Mountain, ett gästspel från Kanada och var med om Berättarfestivalen med bl.a. ett Torgny Lindgrenmaraton. Dessutom besökte vi Bonnstan och Skellefteå museum.
Läs resereportaget i Medlemsbladet juni 2012

Dublin i oktober 2012.

Under dagarna i Dublin hann vi med inte mindre än fyra föreställnningar:

The Talk of the Town av Emma Donoghue på teater Project Arts Centre med en kvinnlig skådespelare i huvudrollen –som var strålande!

På Abbey Theatre såg vi  The Picture of Dorian Gray av Oscar Wilde. Engelsk teater när den är som bäst med en engelska som var som musik!

På Gaiety Theatre; Conversations on a Homecoming och A Whistle in the Dark, båda av Tom Murphy. Pjäserna skildrar vrede, tragik men samtidigt en hel del humor. A Whistle in the Dark berörde! Välspelad, övertygande i all sin ondska.

Läs ett längre resereportage i Medlemstidningen från dec 2012.

2011

Helsingfors 14-17 oktober
Vi såg De rättfärdiga av Albert Camus, Aurora Karamzin av Annina Enckell och baletten Askungen -en tragisk berättelse, koreografi av Terence Kohler och musik av Lera Auerbach.
Dessutom besökte vi Designmuseet och Svenska ambassaden.

Läs resereportaget i Medlemsbladet december 2011.

 

New York 6-10 april
Vi såg The warhorse av Michael Morpurgo, Capriccio av Richard Strauss, The intelligent homosexual guide to socialism and capitalism with a key to the scriptures av Tony Kushner och The Benefactors av Michael Frayn.
Dessutom gjorde vi en sightseeingtur med hästdroska samt besökte Ground Zero, Chelsea Museum, Hopperutställningen på Whitney Museum of American Art, The Frick Collection, Birdland, Guggenheimmuseet, Museum of Modern Art och en gospelgudstjänst i Harlem.
Läs resereportaget i Medlemsbladet juni 2011

2010

Uppsala 9 oktober
Vi såg Anna Karenina av Leo Tolstoj i regi av Linus Tunström.
Dessutom besökte vi Gustavianum och Bror Hjorths hus.
Läs resereportaget i Medlemsbladet december 2010

London 18-21 mars
Vi såg "Enron" av Lucy Prebble, "The white guard" av Mikhail Bulgakov, "Six degrees of separation" av John Guare, "Measure for measure" av William Shakespeare och hörde "Johannespassionen" av J.S. Bach.
Dessutom besökte vi The Globe och National Gallery.
Läs resereportaget i Medlemsbladet juni 2010

2009

Göteborg - Borås 13-14 november
Vi såg "Publiken" av Federico Garcia Lorca i Göteborg och "Till Julia" av Margareta Garpe i Borås.
Dessutom besökte vi Röhsska museet, Göteborgs Konstmuseum och Borås Textilmuseum.
Läs resereportaget i Medlemsbladet december 2009

Köpenhamn 6-8 mars
Vi såg Schillers "Maria Stuart" på Betty Nansen Teatret, Frank Castorfs uppsättning av Herman Bangs "Stuk" på Det Kongeliges Stora scen i Skuespilhuset och "Pitbull" av Jacob Weis på Teater V, Prövehallen.
Dessutom besökte vi Nya Operan, Louisiana, Statens Museum for Kunst och Arken. Vi hann också med en guidat tur genom staden.
Läs resereportaget i Medlemsbladet juni 2009

2008

Norrköping 9 november
Vi såg "Syskonbädd" av Stina Aronson på Östgötateatern och träffade några av skådespelarna efter föreställningen.
Dessutom åkte vi med gammal spårvagn och blev guidade genom de gamla delarna av staden, besökte Arbetets museum och Norrköpings Konstmuseum.
Läs resereportaget i Medlemsbladet december 2008

Berlin 14-17 mars
Vi såg Verdis "Simon Boccanegra" på Deutsche Oper, "Berlin Alexanderplatz" efter Döblins roman på Volksbühne och "Gross und Klein" av Botho Strauss på Deutsches Theater.
Dessutom hann vi med en tre timmars stadsrundtur, Pergamonmuséet, Egyptiska muséet,
Judiska muséet, Riksdagshuset, Holocaustmonumentet och murmuséet vid Checkpoint Charlie.
Läs resereportaget i Medlemsbladet juni 2008

2007

Gävle 17 november
Vi såg "Oleanna" på Gävle Folkteater, och talade med skådespelarna Mats Jäderlund och Cecilia Milocco efter föreställningen.
Dessutom hann vi med en guidad promenad i den gamla staden och en visning av utställningen "Modärna tider" på Länsmuseet.

Oslo 2-4 mars
Vi såg "En himmel full av stjerner" av Knut Naerum på Oslo Nye Centralteatret
och "Markens gröde" av Knut Hamsun på Nationaltheatret, där vi också diskuterade pjäsen med regissören och några av skådespelarna.
Läs resereportaget i Medlemsbladet juni 2007

2006

Helsingfors 23-26 mars
Vi såg "Stenar i fickan" av Marie Jones på Lilla Teatern och "Samtidigt på annan plats" av Joakim Groth på Svenska Teatern
Dessutom hann vi med ett besök på Mannerheim-museet, Kiasma (Moderna museet) och en konsert i Domkyrkan
Läs resereportaget i Medlemsbladet juni 2006

2005

Island 28-31 oktober
Vi valde några föreställningar som redan är bekanta och några som huvudsakligen består av musik och dans. Vi promenerade bland stadens sevärdheter och åkte buss på längre utflykter, bl.a. till Halldòr Laxness hem som numera är museum.
Läs resereportaget i Medlemsbladet december 2005

2004

Malmö och Helsingborg 8-10 oktober
Vi såg Harold Pinters "Födelsedagsfesten" i Malmö och Strindbergs "Fröken Julie" i Helsingborg där vi också fick träffa regissören och teaterchefen Göran Stangertz.
Dessutom hann vi med Louisiana i Humlebaek och Dunkers kulturhus i Helsingborg.
Läs resereportaget i Medlemsbladet december 2004

Uppsala 16 mars
Vi såg Donald Marguelis "Andras liv" och fick ett samtal med Viveca Dalén, en av pjäsens skådespelare.

2003

Riksteatern I Hallunda
Vi såg "Kyla" av Lars Norén och samtalade med skådespelarna .

Uppsala april
Vi såg "Elektra" i en modern version. Teaterchefen Stefan Böhm var värd för kvällen.

2003

Sveriges Teatermuseum i Nacka maj
Museets chef Inga Lewenhaupt guidade.

2002

Radioteatern 13 november
Örats teater besöktes av ett hundratal medlemmar. Vi mötte bl.a. radioteaterchefen Magnus Florin, Anders Carlberg, Henrietta Hultén, Gunilla Abrahamsson och Vilhelm Carlsson.

Malmö-Köpenhamn våren
Vi såg Henrik Ibsens "När vi döda vaknar" på Betty Nansen teatern och Shakespeares "Romeo och Julia" på Hipp.

2001

Göteborg 6 oktober
Vi såg David Edgars "Albert Speer" och samtalade med föreställningens skådespelare Philip Zandén, Henric Holmberg och Iwar Wiklander.

2000

Berlin april
Vi såg Lars Noréns "Personkrets 3:1" på Schaubühne och Peter Handkes "Publikumbeschimpfung" på Berliner Ensemble.

Aktuella erbjudanden