Detta har hänt

Promenad med Doktor Glas och Dramatens Vänner.

 

Att anordna en promenad med Dr Glas och en mycket liten grupp från Dramatens Vänner har stått på agendan sedan början av december. Men vädret har knappast stått oss bi. Regn, kyla och tidigt mörker fick oss att avvakta bättre tider.

 

Men så äntligen blev det av! Vi var sex förväntansfulla Vänner på denna första promenad. Solen lyste, det blåste friska vindar och tekniken strulade för några av oss. Trots att både text och innehåll är så välkända för oss, följde vi ändå Krister Henrikssons berättelse där hans suggestiva röst – ackompanjerad av nyskriven musik - fick oss att med stort engagemang återuppleva den smått bisarra och tragiska historien.

 

Promenaden tar ungefär 1 ½ - 2 timmar beroende på hur fort man går och antalet stopp under vägen. I vårt fall stannade vi till litet extra vid f d Skeppsholmskyrkan, numera Eric Ericsons hallen, där vi fikade i lä för blåsten. Mackorna gav oss ny energi och kaffet värmde gott.

 

Vi hoppas nu att det finns flera medlemmar som vill följa med oss på promenad med Dr Glas.  I dessa tider är det ju enbart små grupper som gäller, men små grupper har också sina   fördelar; man blir snabbt sammansvetsad och det var riktigt trist att behöva skiljas åt vid slutmålet nedanför Dr Glas mottagning mitt emot Klara kyrka.

 

Vi återkommer därför inom kort med förslag om nya tider.

Så håll utkik i nyhetsbrev och här på hemsidan!

 

Anna Takanen hemlig gäst i februari 2021

Till årets första Teatersamtal hade Lena Malmfors och Eva Gyllensvärd bjudit in skådespelaren, regissören och författaren Anna Takanen.

Hon har bland annat en bakgrund som konstnärlig ledare och vice vd vid Göteborgs stadsteater och teater- och scenkonstchef på Kulturhuset Stadsteatern.

Eftersom det på grund av pandemin fortfarande inte går att samlas i grupp, spelas samtalen med våra hemliga gäster in. Filmerna visas på Dramatens Vänners YouTubekanal för Vännerna att se och höra.

 

 

 

Sanna Sundqvist hemlig gäst i november 2020

Till Teatercaféet den 2 november hade styrelsens Lena Malmfors och Eva Gyllensvärd bjudit in skådespelaren Sanna Sundqvist.

Eftersom det på grund av pandemin fortfarande inte går att samlas i grupp om fler än 50 - och i Stockholm för tillfället  helst inte alls - spelades samtalet in och filmen lades ut i vår kanal på YouTube för Vännerna att se och höra.

 

 

Mattias Andersson hemlig gäst oktober 2020

Till Teatercaféet den 5 oktober hade styrelsens Lena Malmfors och Eva Gyllensvärd bjudit i teaterchefen Mattias Andersson.

Samtalet spelades in i Dramatenbaren och publicerades i vår kanal på YouTube för Vännerna att se och höra.

 

Johan Ulveson Dramatens Vänners stipendiat 2019

Dramatens Vänners stipendium för år 2019 tilldelas skådespelaren Johan Ulveson för hans roll som Gubben i Dramatens uppsättning av Eugene Ionescos Stolarna och hans roll som Vladimir i Samuel Becketts I väntan på Godot. På ett suveränt sätt och med stor nyansrikedom gestaltar han humorn och vemodet i dessa klassiska verk som hör till de främsta inom den absurda teatern.

 

Stipendiet skulle ha delats ut på föreningens årsmöte i april i år. Corona-smittan gjorde dock att det mötet fick ställas in. 

 

Hösten 2020 fick han Svenska Dagbladets Thaliapris för sin roll i Dramatens uppsättning av I väntan på Godot. Det är tidningens kulturredaktions pris, Dramatens Vänners stipendium är publikens pris. De båda utmärkelserna vid ungefär samma tid är ett bevis på att hans skådespelarinsatser är brett uppskattade.

 

 

Dramatens Vänners Teatercafé på YouTube från den 1 juni

På grund av Coronapandemin kunde vi inte ha några Teatercaféer under våren. Men den 1 juni lanserade vi ett Teatercafé på YouTube.

Hannes Meidal var vår hemliga gäst. Det var förra styrelseledamoten Helga Messel som samtalade med honom.

 

Aktuella erbjudanden