Detta har hänt

Anneli Dufva hemlig gäst på Teatercaféet den 3 maj 2021

Anneli Dufva var vår hemliga gäst denna majkväll. Anneli arbetar som dramaturg och redaktör på Dramaten sedan 2018 då hon efter många år på Sveriges Radio lämnade radion för Nationalscenen.

Under samtalet som leddes av Eva Gyllensvärd och Lena Malmfors tipsades om filmer, Dramatenpodden, en föreställning och radioprogram där Anneli Dufva medverkat på olika sätt:

I de tre filmerna Dramaten om Kristina Lugn, om Per Olov Enquist och....om Lars Norén får vi möta skådespelare, dramatiker och regissörer i personliga samtal om de berörda dramatikerna. Dessa varvas med arkivmaterial om och med dem. Anneli Dufva leder programmen.  
Klicka här för att komma till de tre programmen 

I Dramatenpodden samtalar Anneli Dufva med Dramatenchefen Mattias Andersson om hans syn på både Dramaten som nationalscen och om teaterkonstens utveckling.
Klicka här för att komma till samtalet med Mattias

I anslutning till diskussionen om den digitala tekniken berättade Anneli Dufva om föreställningen Hon ska heta Minou, skriven och regisserad av Ada Berger. Föreställningen sänds via Zoom men spelas in "live" i form av ett samtal mellan två skådespelare, en i Stockholm och en i Malmö.  
Klicka här för att komma till föreställningen Hon ska heta Minou

 I Teaterprogrammet i Sveriges Radios arkiv finns Anneli Dufvas halvtimmeslånga samtal med främst ett stort antal skådespelare och regissörer.
Klicka här för att lyssna på Annelis samtal

 

 

Vårens första digitala samtal om hemmafrun Maj!

Nu ligger vårt samtal om Maj på YouTube för dig som medlem! 
De som medverkade:

Ellen Jelinek, som i Dramatens föreställning, gestaltade Maj
Ellen Lamm, regissör till samma föreställning 
Gunilla Thorgren, författare (till bl a Guds Olydiga Revben) och en av dem som bildade grupp 8
Birgitta Hultgren som moderator från Dramatens Vänners styrelse.

Under en knapp timma vänds och vrids på hemmafrun som en framväxande företeelse under början av 1900-talet. Som ung gravid kvinna blir Maj ett ofrivilligt offer; utan valmöjligheter, utan utbildning och utan möjlighet att ta hand och sitt barn, om där inte finns en make och far som är i stånd att försörja sin familj!

Föreställningen som hann spelas ett fåtal gånger under hösten 2020 bygger på Kristna Sandbergs triologi Att föda ett barn, Sörja för de sina och Liv till varje pris. Som det ser ut nu kommer föreställningen troligtvis att tas upp igen under hösten 2021, även om all planering fortfarande är preliminär.

Till dess; lyssna gärna på ett givande samtal om föreställningens Maj, om ett slags liv som i dag är glömt eller har andra förtecken. Samtalet blir även en historisk tillbakablick över ett sekel med så många framgångar och segrar för oss kvinnor. Trots att segrarna har inneburit kamp och många offer är inga segrar eviga! De måste, mer än någonsin i vår oroliga och osäkra tid, försvaras!

 

 

 

Maria Groop Russell hemlig gäst i mars 2021

Dramatens VD Maria Groop Russel hade inbjudits till Teatercaféet i mars. Eva Gyllensvärd och Lena Malmfors var värdar och samtalade med Maria.

Teatercaféet var inspelat och visas via länk till YouTube för Vännerna.

 

Promenad med Doktor Glas och Dramatens Vänner.

 

Att anordna en promenad med Doktor Glas och en mycket liten grupp från Dramatens Vänner har stått på agendan sedan början av december. Men vädret har knappast stått oss bi. Regn, kyla och tidigt mörker fick oss att avvakta bättre tider.

 

Men så äntligen blev det av! Vi var sex förväntansfulla Vänner på denna första promenad. Solen lyste, det blåste friska vindar och tekniken strulade för några av oss. Trots att både text och innehåll är så välkända för oss, följde vi ändå Krister Henrikssons berättelse där hans suggestiva röst – ackompanjerad av nyskriven musik - fick oss att med stort engagemang återuppleva den smått bisarra och tragiska historien.

 

Promenaden tar ungefär 1 ½ - 2 timmar beroende på hur fort man går och antalet stopp under vägen. I vårt fall stannade vi till litet extra vid f d Skeppsholmskyrkan, numera Eric Ericsonhallen, där vi fikade i lä för blåsten. Mackorna gav oss ny energi och kaffet värmde gott.

 

Vi hoppas nu att det finns flera medlemmar som vill följa med oss på promenad med Doktor Glas. I dessa tider är det ju enbart små grupper som gäller, men små grupper har också sina fördelar; man blir snabbt sammansvetsad och det var riktigt trist att behöva skiljas åt vid slutmålet nedanför Doktor Glas mottagning mitt emot Klara kyrka.

 

Vi återkommer därför inom kort med förslag om nya tider.

Så håll utkik i nyhetsbrev och här på hemsidan!

 

Anna Takanen hemlig gäst i februari 2021

Till årets första Teatersamtal hade Lena Malmfors och Eva Gyllensvärd bjudit in skådespelaren, regissören och författaren Anna Takanen.

Hon har bland annat en bakgrund som konstnärlig ledare och vice vd vid Göteborgs stadsteater och teater- och scenkonstchef på Kulturhuset Stadsteatern.

Eftersom det på grund av pandemin fortfarande inte går att samlas i grupp, spelas samtalen med våra hemliga gäster in. Filmerna visas på Dramatens Vänners YouTubekanal för Vännerna att se och höra.

 

 

 

Sanna Sundqvist hemlig gäst i november 2020

Till Teatercaféet den 2 november hade styrelsens Lena Malmfors och Eva Gyllensvärd bjudit in skådespelaren Sanna Sundqvist.

Eftersom det på grund av pandemin fortfarande inte går att samlas i grupp om fler än 50 - och i Stockholm för tillfället  helst inte alls - spelades samtalet in och filmen lades ut i vår kanal på YouTube för Vännerna att se och höra.

 

 

Mattias Andersson hemlig gäst oktober 2020

Till Teatercaféet den 5 oktober hade styrelsens Lena Malmfors och Eva Gyllensvärd bjudit i teaterchefen Mattias Andersson.

Samtalet spelades in i Dramatenbaren och publicerades i vår kanal på YouTube för Vännerna att se och höra.

 

Johan Ulveson Dramatens Vänners stipendiat 2019

Dramatens Vänners stipendium för år 2019 tilldelas skådespelaren Johan Ulveson för hans roll som Gubben i Dramatens uppsättning av Eugene Ionescos Stolarna och hans roll som Vladimir i Samuel Becketts I väntan på Godot. På ett suveränt sätt och med stor nyansrikedom gestaltar han humorn och vemodet i dessa klassiska verk som hör till de främsta inom den absurda teatern.

 

Stipendiet skulle ha delats ut på föreningens årsmöte i april i år. Corona-smittan gjorde dock att det mötet fick ställas in. 

 

Hösten 2020 fick han Svenska Dagbladets Thaliapris för sin roll i Dramatens uppsättning av I väntan på Godot. Det är tidningens kulturredaktions pris, Dramatens Vänners stipendium är publikens pris. De båda utmärkelserna vid ungefär samma tid är ett bevis på att hans skådespelarinsatser är brett uppskattade.

 

 

Dramatens Vänners Teatercafé på YouTube från den 1 juni

På grund av Coronapandemin kunde vi inte ha några Teatercaféer under våren. Men den 1 juni lanserade vi ett Teatercafé på YouTube.

Hannes Meidal var vår hemliga gäst. Det var förra styrelseledamoten Helga Messel som samtalade med honom.

 

Aktuella erbjudanden