Detta har hänt

Axplock ur Narrens arkiv - Olle Näsman om Jan-Olof Strandberg den 1 april

Så många av Dramatens Vänner som det fanns plats för hade samlats i Lejonkulan den 1 april. Anledningen var en nu färdig biografi över Jan-Olof Strandberg, som föremålet sammanställt tillsammans med Olle Näsman – god vän sedan ett halvt sekel. Strandberg själv hade dess värre drabbats av ohälsa, men Näsman fanns på plats och redovisade en lång rad minnesbilder från ett skådespelarliv som inkluderar nära ett halvt sekel på Dramaten.
 

Dag Kronlund föreläste om spelplatsens utveckling genom teaterhistorien den 28 mars

Alla ville inte inviga Dramatenhuset med Strindberg. Ett alternativ var ”Antigone” – som blev nästa premiär, och till skillnad från ”Mäster Olof” en succé som höll sig kvar länge på repertoaren.


Om detta och väldigt mycket annat ur teaterhistorien berättade Dag Kronlund för ganska många av Dramatens Vänner en torsdagseftermiddag i Radiohuset. Från ”de gamla grekernas” amfiteatrar till dagens scenkonst där rörliga bilder används alltmer.

 

Årets första hemliga gäst: Rebecka Hemse

Första måndagen i februari fick ett rekordstort (?) antal medlemmar i Dramatens Marmorfoajé lyssna till ett samtal mellan Rebecka Hemse och Dramatens Vänner-veteranen Herdis Molinder. Skådespelaren berättade om hur hon började spela tidigt men sedan drabbades av scenskräck och under en period hellre filmade. –Men nu med åren känner jag mig mera hemma på teatern.

Rebecka Hemse är fast anställd sedan 15 år, och förbereder ett projekt inspirerat av Dramatens "hemlöshet".

 

Sofia Jupither vår hemliga gäst den 4 mars 2019

Regissören Sofia Jupither är högaktuell med "Hamlet" som spelas för fulla hus på Stora scenen. På Elverket, i ett samtal med Dramatens Vänners Eva Gyllensvärd, berättade hon om bakgrunden till och arbetet med den föreställningen, om sin långa väg fram till de stora scenerna, och om hur hon övervunnit respekten för att regissera opera – där det mesta styrs av musiken och man måste lämna utrymme för sångarna att andas.

 

Teatersamtal om Faust startade Dramatens Vänner år 2019.

Efter en utsåld föreställning av Hannes Meidals och Jens Ohlins version av Faust – där titelpersonen gått ur tiden och bara nämns som en kompositör och ledare som man tar avstånd ifrån – samlades ett 30-tal Dramatenvänner i Elverkets foajé efter föreställningen.

Birgitta Hultgren från Dramatens Vänner inledde med att be de båda upphovsmännen berätta om tankar och arbete bakom uppsättningen. Med många frågor och synpunkter från publiken diskuterade man sedan olika teman i föreställningen, om ondska finns, hur människor anpassar sitt tänkande efter de åsikter som bedöms som opportuna, om det går att skilja på genier och medelmåttor och hur man skall förhålla sig till konstnären och hans verk.

Mera om samtalet kommer i nästa nummer av vår tidning.

 

#tystnadtagning - föreläsning och mingel i Dramatenbaren

Ett femtiotal medlemmar och Dramatenpersonal slöt upp på Dramatenbaren den 5 juni, då Dramatens Vänner inbjudit professor Hillevi Ganetz att föreläsa om #metoo, ett av hennes forskningsområden. Hon satte in företeelsen i ett "historiskt" perspektiv, kom med synpunkter på hur arbetet med #tystnad/tagning kan fortsätta.

Efter hennes redogörelse, deltog publiken ivrigt med frågor och inlägg av Dramatenpersonal. God stämning och minglande åsikter till ett glas vin eller en kopp kaffe.
Bakgrunden till evenemanget  som Dramatens Vänner stod värd för, var vår önskan att visa stöd för Dramatenkollektivet - ett sätt att visa att vänner finns.

 

Sanna Sundqvist Dramatens Vänners stipendiat 2017

Sanna Sundqvist har under 2017 manifesterat en osedvanlig bredd i sina rolltolkningar, där hennes allvar, djup och beslutsamhet i rollen som ”Antigone” berör. Även som humorns uttolkare har Sanna en exceptionell förmåga att roa och oroa! I ”Improvisation på slottet” bjuder hennes monologer på en spelglädje och en till galenskap gränsande drift med allt och alla, medan hon nästa kväll är den svarta humorns uttolkare i den gripande, gränsöverskridande och mångbottnade föreställningen ”Här kommer alla känslorna på en och samma gång”

Stipendiet på 25 000 kronor utdelades år 2018 vid Dramatens Vänners årsmöte.