Johanna

28 februari 2015

I panelen: Kristina Lindquist, teaterkritiker och kulturchef på Uppsala Nya tidning; Stina Oscarson, dramatiker, regissör och fri skribent; Nina Zanjani, skådespelare och Magnus Florin, chefsdramaturg.  Diskussionen leddes av Christina Naess och Birgitta Hultgren.

Samtalet tog upp frågan om politisk teater och Stina Oscarson ifrågasatte om teater överhuvudtaget kan vara politisk. En föreställning förändrar ingenting även om den skildrar ett politiskt skeende. Men konsten för konstens skull kan förändra. Teatern beskriver hur det är att vara människa och människan har möjlighet att förändra. Nina Zanjani ansåg att Johanna är politisk teater.  Att tre kvinnor: författaren, regissören och huvudrollsinnehavaren är kvinnor ÄR politisk teater. Men Johanna är en individ, inte en symbol.

På en fråga från publiken berättade Magnus Florin  att han deltagit i processen hela tiden från idén från Marie-Louise Ekman att ta upp en nyskriven pjäs av en kvinnlig författare, genom hela skrivandet och repetitionsarbetet. Författaren Mirja Unge är mycket naturnära och gav skogen en röst genom Johanna.