Ett dockhem

Henrik Ibsens Ett dockhem hade urpremiär 1879. Den handlar om Nora som utåt sett lever ett lyckligt liv i ett välordnat äktenskap med bankmannen Torvald. Överenskommelsen de lever i visar sig dock vara byggd på lögner, väl inövade rollspel och en skrämmande brist på förtroende. Situationen blir ohållbar för Nora, som bestämmer sig för att bryta upp från det liv hon själv har skapat och lämna sin man och sina barn. Ett slut som väckte stor uppståndelse på sin tid, och gav upphov till både debatt, censur och svar från andra författare som August Strindberg och Alfhild Agrell.

Anna Pettersson är regissör och teaterchef för Strindbergs Intima Teater och är känd för sina speciella och hyllade uppsättningar av Ibsens och Strindbergs klassiker. På Dramaten har hon tidigare satt upp Hedda Gabler och Vildanden.

I hennes händer återuppstår högaktuella berättelser med kopplingar mellan de existentiella villkoren i dåtid och nutid. Nu tar hon sig an Ibsens Ett Dockhem och skapar ett verk av musik, rörlig bild och text som fond till skådespelarnas gestaltning.

I rollen som Nora ser vi Manuela Gotskozik Bjelke, som gick ut Stockholms konstnärliga högskola 2021. Torvald spelas av Hannes Meidal, Per Svensson och Joel Valois. Doktor Rank spelas av Marie Göranzon. Fru Linde spelas likaså av tre personer: Hulda Lind Jóhannisdóttir, Melinda Kinnaman och Tanja Lorentzon.
Uppsättningen innehåller nyskriven musik av Gustave Lund, även känd som Gurra G.

Datum

nov 21 2022

Tid

18:00 - 20:00

Platser

Målarsalen
Nybroplan/Almlöfsgatan

Arrangör

Dramatens Vänner
Telefon
0760-22 20 77
E-post
info@dramatensvanner.se

Ny medlems-
tidning ute nu!