Tidigare stipendiater

Stipendium och hederspris har hittills tilldelats:

 

2019

Michael Jonsson

I samband med Dramatens Vänners årsmöte presenterades årets stipendiat för spelåret 2018. 

Under ceremonin roade Michael pubiken med ett avsnitt ur sin roll i "Guds olydiga revben".

Stipendiekommitténs motivering till sitt val:

Michael Jonsson tilldelas Dramatens Vänners stipendium 2018 för hans mångsidighet i tolkningen av sina roller i Tartuffe, Påklädaren och Den lille girige. Med både sin röst och sitt kroppsspråk fångar han på ett enastående sätt en publik bestående av såväl vuxna som barn.

2017

Sanna Sundqvist

Stipendiet på 25 000 kronor utdelades vid Dramatens Vänners årsmöte 2018 till Sanna Sundqvist. Stipendiekommitténs motivering:

Sanna Sundqvist har under 2017 manifesterat en osedvanlig bredd i sina rolltolkningar, där hennes allvar, djup och beslutsamhet i rollen som ”Antigone” berör. Även som humorns uttolkare har Sanna en exceptionell förmåga att roa och oroa! I ”Improvisation på slottet” bjuder hennes monologer på en spelglädje och en till galenskap gränsande drift med allt och alla, medan hon nästa kväll är den svarta humorns uttolkare i den gripande, gränsöverskridande och mångbottnade föreställningen ”Här kommer alla känslorna på en och samma gång”

 

2016

Lena Endre 

Vid Dramatens Vänners årsmöte utsågs Lena Endre till årets (2016) stipendiat enligt följande motivering:

"Lena Endre har under 2016 ånyo berört och imponerat med sitt skådespeleri.
Hennes rolltolkningar i Och ge oss skuggornaDen goda viljan och Presidenterna är fina exempel på bredden och djupet i hennes konstnärskap."

 

2015

Hannes Meidal

Vid årsmötet den 21 april tilldelades Hannes Meidal Dramatens Vänners stipendium avseende hans insatser 2015. Motiveringen var: "hans arbete med Dramatens lunchpoesi, som han på ett förtjänstfullt och inspirerande sätt förnyat. Poesi och musik bildar en enhet som stimulerar och bjuder till både skratt och allvar och kvardröjande eftertanke."

Dramatens lunchpoesi & livemusik på Lejonkulan är ett samarbete mellan Dramaten& och Kungliga Operan. Hannes Meidal har svarat för programmet som under våren 2015 vid fyra tillfällen haft som utgångspunkt våra fem sinnen - Hörsel, Syn, Smak, Lukt och Känsla.

Stipendiet är på 25.000 kronor.

 

2014

Hamadi Khemiri

Vid Dramatens Vänners årsmöte den 23 mars utsågs Hamadi Khemiri till 2014 års stipendiat för sin roll som Mani i  ≈ [ungefär lika med] där han på ett inkännande och totalt utlämnande spel - och med total närvaro - personifierar den utsatthet och hopplöshet som den utan ekonomiska muskler ofta drabbas av. Han är inkarnationen av de ekonomiska teorier och tankar som finns i den första akten och som den andra akten så utmärkt illustrerar.

≈ [ungefär lika med] hade urpremiär på Dramatens Lilla scen den 23 oktober 2014. Förutom Hamadi Khemiris känsliga utspel i denna föreställning framhöll juryn även hans tidigare monologer som Signalfel och C.

Stipendiet är på 25 000 kronor.

 

2013

Andreas T Olsson 

Vid Dramatens Vänners årsmöte den 31 mars utsågs Andreas T Olsson till 2013 års stipendiat för sina insatser i monologen Sufflören – en teaterviskning

Motivering:
Att både skriva text, regissera och uppträda med en monolog, som är så spirituell, fyndig och teaterkunnig som Sufflören, ger en upplevelse av att vi här fått se en stjärna tändas.
Sufflören lyfter fram den dolda uppgiften att behövas som mest när man märks som minst. Och därtill en text som med komiken till hjälp ger en släng av satirsleven till självgoda skådespelare, regissörer och kritiker. En text som hyllar de klassiska teaterikonerna som t.ex. Molière och Shakespeare. "Ett kärleksbrev till teatern" med ett kroppsspråk som glädjer, roar och värmer.

Stipendiet är som vanligt på 25.000 kronor.

 

2012

Melinda Kinnaman

25 000 kr tilldelades vid årsmötet den 19 mars 2013 Melinda Kinnaman för hennes framställning av monologen Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva baserad på Ann Heberleins bok.


Melinda lotsar oss genom en mardröm av helvetesångest och bedrägligt lugn i en starkt berörande gestaltning.

I stipendiekommittén: Birgitta Forsgren Meyerson, Herdis Molinder och Monica Simonsson.
Dramatens Vänner

 

2012

Krister Henriksson 25 000 kronor
För hans sätt att i En handelsresandes död gestalta Willy Loman.
Längs den resa huvudpersonen gör från framgång via förfall och självbedrägeri till
undergång uppstår en rad komplexa relationer med övriga familjemedlemmar och många
intensiva och sammansatta känslor hos Willy.
Krister Henriksson gestaltar detta med en osviklig rytmkänsla, en intim publikkontakt och en
förmåga att i en och samma replik förmedla flera olika känslolägen.
Krister Henrikssons storartade tolkning av rollen gör att Dramatens Vänner tilldelar honom
2012 års stipendium.

 

2011

Tanja Lorentzon 25 000 kronor
För att hon med små uttrycksmedel och intensiv scennärvaro berättar en angelägen historia, som hon skapat i en självbiografisk, utlämnande och mångbottnad text. Hon gestaltar i monologen Mormors svarta ögon med värme, pregnans, humor och stor språkkänsla tre kvinnoöden. Hon ger oss en bild av mormodern, änka i finska vinterkriget, som ensam blev kvar på gården i Österbotten när Tanjas mamma likt så många andra finnar flyttade till Sverige. Tanja skildrar också mammans vilsenhet i det nya landet, sin egen svenskfödda generations situation och saknaden efter familjens ursprungliga hemspråk. Med förhoppning om att Tanja Lorentzon med sin pjäs också inspirerar andra i mångfaldens Sverige att på motsvarande sätt ösa ur sina släkthistoriers källor, tilldelar Dramatens Vänner henne 2011 års stipendium.

 

2010

Dramatens kostymateljé, 25 000 kronor
Vad vore teater utan kostymer. Teatern speglar samhället, där moden kommit och gått och kommit igen. Det är en pågående historia. Och bakom historien finns en konstant faktor, hållbarheten. Och hantverket. Teaterns kläder kan aldrig vara ett köp-, slit- och slängmode. Kläderna skall ha perfekt passform och bokstavligen hålla, så att skådespelaren blir ett med sin kostym, i rollen. Med ett aktuellt modespråk kallas det "sustainability". För att klara det måste tillskärning och skrädderi till. Den yttersta kunskapen finns i detta hus, Dramaten. Nu mer synligt än någonsin. Då fantasin flödar och ibland rinner över, är det en fantastisk tillgång för regissör och kostymtecknare att känna sig trygga i kostymateljéns skickliga händer.

 

2009

Hans Klinga, skådespelare, 25 000 konor
För gestaltningen av en galen, burlesk, smaklös, feg, despotisk, ömklig, pompös, barnslig, groteskt girig, farligt dumslug och maktfullkomlig Kung Ubu i en språkligt halsbrytande föreställning och för att han genom sin rollprestation hjälper oss att älska den absurda teatern.

 

2008

Elin Klinga, skådepelare, 25 000 kronor
"för sina rolltolkningar under 2007 och sitt intagande och graciösa utspel och sin musikaliska gestaltning. Dessa utvecklade finslipningar har gett henne en ny och naturlig pondus på scen.
Hon har även med stort engagemang medverkat i Vännernas seminarier och delat med sig av sina personliga, initierade och engagerade upplevelser från arbetet med pjäserna, rollerna och kollegorna."

 

2007

Ingela Olsson, skådespelare, 25 000 kronor
"för att hon är en av den nya generationens stora skådespelare. Hennes till synes självklara gestaltning av den mångfasetterade Valerie Solanas i Sara Stridsbergs Valerie Solanas ska bli president i Amerika är ett lysande exempel på detta".

 

2006

Magnus Krepper, skådespelare, 10 000 kronor
"för sin starka scennärvaro i en känslig rolltolkning av Bertolt Brechts Baal ".

Anita Wall, skådespelare, 10 000 kronor
"för ett modigt initiativ med uppsättningen av Eric Emmanuel Schmitts Oscar och den Rosa tanten och för en strålande, personlig framställning av ett angeläget ämne som berör oss alla".

 

2005

Agneta Ehrensvärd, regissör, projektledare, initiativtagare till Unga Dramaten, 10 000 kronor
"för den hängivenhet och målmedvetenhet årets mottagare visat när hon initierat och regisserat föreställningar för barn och ungdomar och utvecklat Lejonkulan till en idéernas mötesplats där kreativitet och fantasi blir välbehövliga motkrafter mot tidens kommersialism och ytlighet".

 

2004

Bente Lykke Möller, scenograf, 10 000 kronor
för Det kalla barnet "...en bar i brunt med disk, stolar, bord, trivialt - magiskt, realistiskt - overkligt. Vem är vem? Vi upphör inte att förundras. Bilden följer med oss länge...".

 

2003

Gunnel Fred, skådespelare, 10 000 kronor
"för den nära och täta känsla av livets absoluta obeveklighet som finns i hennes skakande porträtt av LisaLouise, en kvinna vars öde ingen i publiken kunde undgå att beröras av och bära med sig ut i verkligheten".

 

2002

Mats Ek, regissör, 10 000 kronor
"för den magi han skapat i Andromaque".

 

2001

Marie Göranzon, skådespelare, 5 000 kronor
"för hennes lysande entré som Majvor i föreställningen Stulna juveler av Kristina Lugn, där hon i en gripande scen visar oss den falska kärlekslycka, som bara en luttrad kvinna kan känna".

Dag Kronlund, teatervetare och chef för Dramatens bibliotek, hederspris 5 000 kronor
"som med sitt djupa teaterkunnande och sin smittande entusiasm har inspirerat oss alla i en rad seminarier".

 

2000

Benoit Malmberg, ledare av Romeo och Juliakören, 5 000 kronor
"för att han med egen kraft och trots mycket snäva ramar lyckats skapa en livskraftig och härligt inspirerande kör som utmärker sig av både hög musikalitet och scenisk talang, tack vare hans oförtrytliga energi och förmåga att inspirera, glädja och beröra sina körmedlemmar och dess publik går kören ständigt vidare".

 

Donationer

2002

Svante H:son Schreiter, advokat, donerade 10 000 kronor som ett resestipendium till skådespelerskan Melinda Kinnaman " för hennes rörande vackra Julia i Shakespeares kärleksdrama Romeo och Julia, där hon med stark skådespelarkonst och unik akrobatik uttrycker en oförglömlig förening av kropp och själ"

2000

Lilian Koch, medlem i Dramatens Vänner, donerade 5 000 kronor till Eva Röse som "är en skådespelare som med stor integritet och verklig hängivelse verkat på teatern - en eldsjäl, som nu och i framtiden kommer att tillföra mycken kraft, talang och lust".

Aktuella erbjudanden