Finstämt teatersamtal om Arv

”Arv är som en stor symfoni eller ett körverk, du ska in i det musikaliska verket, hitta tonen, lyssna på det som sägs, för att kunna ge något tillbaka och spela i rätt ton”. Det fastslog Thomas Hanzon, en av de 12 manliga skådespelare som medverkar i den över åtta timmar långa föreställningen som nu spelas på Dramatens lilla scen. I höstsäsongens sista teatersamtal berättade han tillsammans med Johan Holmberg, David Fukamachi Regnfors och Robert Hannouch om hur det är att spela en pjäs med ett sådant gigantiskt textmaterial med långa monologer, många klädbyten och där repetionstiden var på 15-16 veckor jämfört med i vanliga fall 6-8 veckor.

Pjäsen handlar om ett antal homosexuella män i New York, där traumat om Aids och förtrycket av homosexuella lever kvar hos den äldre generationen, som förlorat många av sina vänner i sjukdomen och där dagens generation homosexuella lever ett betydligt friare liv.

Arv är en pjäs som berör oavsett om du är ung eller gammal. Den är universell och många ser om pjäsen. Under samtalet berättade en 92-årig dam att hon ska se pjäsen igen senare i december.

Fotnot: Carl Johan Karlsson har regisserat pjäsen, som är skriven av Matthew Lopez, inspirerad av E.M. Forsters roman Howards End. Pjäsen sattes upp på Målarsalen 2022 och hade nypremiär i november 2024 på Lilla scenen.

Bildtext: Att spela Arv är som ett Maratonlopp, berättade skådespelarna fr v David Fukamachi Regnfors, Robert Hannouch, Thomas Hanzon och Johan Holmberg.
Foto: Monica Tak Lindman