Läs "Herdis minnen kapitel 3" av Herdis Molinder

Speakers’ Corner

Från 2016 – 2018

Speakers’ Corner 21 maj 2018

På grund av sjukdom samma dag, blev det inget förberett anförande. Men närvarande medlemmar räddade situationen och berättade spontant om sina minnenminnen.

Speakers’ Corner 16 april 2018

Dagens berättare var Lars-Olof Norée, tillika med i valberedningen för Dramatens Vänner och en sann teatervän.

Lars-Olof lät oss vänner som var där få kliva in i hans eget liv. När han och hans fru Marianne precis blivit föräldrar ville Lars-Olofs mor, skådespelaren och sångerskan Birgit Lennartsson göra en blixtvisit mitt i en föreställning (då hon inte stod på scenen) för att beskåda det lilla underverket. Det blev ett drama ingen kunde glömma!

Speakers’ Corner 12 mars 2018

På Speakers’ Corner måndagen den 12 mars berättade Gunilla Lockne från Dramatens Vänners styrelse om hur det kom sig att hon blev intresserad av teater. Från enkla rollekar med sina kamrater gick det vidare till pappersdockor som fick överta rollspelet.

Så småningom uppträdde hon inför nära och kära i evighetslånga pjäser och när hon blev äldre började hon besöka teatern på riktigt. Och det är något som bara fortsatt och fortsatt.

Säsongens första Speakers’ Corner 2018

Måndagen den 19 februari samlades ett gäng i tesalongen på Svenskt Tenn. Mångåriga Vännen Herdis Molinder var Speaker och underhöll med historier om sitt liv som statist.

Speakers’ Corner 23 oktober 2017

Den 23 oktober klockan halv tolv samlades en grupp teaterintressade vänner i Svenskt Tenns vackra tesalong.

Dagens berättare var Marlene Wahlqvist. Marlene och hennes man Lars har varit med på otaliga resor med Dramatens Vänner och när jag först fick kontakt med henne föreslog jag att hon kunde berätta något minne från någon resa. Men nej, hon hade ett helt annat förslag.

Marlene gav oss alla en bild av hur det är att vara förälder till en barnskådespelare. Med både humor och allvar fick vi följa Marlenes son Mauritz när han som ung pojke fick möjlighet att spela olika barnroller på Dramaten under 3 års tid. Ett väldigt trevligt och annorlunda teaterminne, tyckte alla som var där.

Speakers’ Corner 18 september 2017

Höstens första Speakers’ Corner hölls måndagen den 18 september i Tesalongen på Svenskt Tenn.

När vi njutit av gott te och en höstsallad berättade Birgitta Forsgren Meyerson om ett minst sagt fängslande och intressant teaterminne.

Speakers’ Corner 28 november 2017

Sista Speakers’ Corner för säsongen äger rum den 28 november.

Speakers’ Corner 31 oktober 2016

En helt osannolik men sann teaterupplevelse det berättade Björn Meyerson om. Den dråpliga situationen han befann sig i upplevdes under en resa till Dublin, framkallade många skratt.

Speakers’ Corner 26 september 2016

Dagens talare var Olle Grönstedt.

Olle lät oss lyssna på en inspelning/intervju med Ingmar Bergman, Lars Löfgren och Jarl Kulle som han hade gjort för SR 1988 i samband med Bergmans uppsättning av Lång dags färd mot natt. Intervjun är unik därför att Bergman aldrig brukade ge intervjuer för uppsättningarna.

Speakers’ Corner 14 mars 2016

Denna gång var det Dramatenvännen Lars Olof Norée som berättade om sitt första besök på Dramaten tillsammans med sina föräldrar, 1951. De såg Det lyser i kåken med Anders de Wahl i sin sista roll. I rollistan fanns i övrigt flera välkända namn som Maj- Britt Nilsson, Margit Carlqvist, Ingvar Kjellson, Birgitta Valberg, Marianne Lindberg.

Speakers’ Corner 23 maj 2016

Ulla Berg berättade om sitt möte med Maria Callas i New York.

Speakers’ Corner 25 april 2016

Birgit de Geer berättade om resan till Hollywood tillsammans med systern Ingrid Bergman för att ta emot Ingmar Bergmans Oscarsstatyett för filmen Fanny och Alexander.

Speakers’ Corner 15 februari 2016

Det första Speakers´ Corner ägde rum den 15:e februari, och blev en trivsam stund för deltagarna.

Lennart Öquist berättade om sin favoritpjäs, Strindbergs Ett drömspel och alla 28 produktioner han sett genom åren från den första 1955.