Presenttips: Medlemskap i Dramatens Vänner!

Solitaire och ett samtal om Lars Norén

Trots stormvarning, halka och snöblask var vi nästan 40 personer som bänkade oss i Teaterbaren, denna fantastiskt vackra jugend inspirerade lokal, där det är en njutning bara att få vistas!

Denna måndagskväll (den 21 februari) fick vi också möjlighet att ta del av två mycket kompetenta personer, som båda lärt känna Lars Noren och på ganska olika sätt arbetat tillsammans med honom:

Ulrika Josephsson, som redan på 1980 talet började arbeta med Lars på Riksdrama (Riksteatern), där han då var konstnärlig ledare, berättade om sitt första möte med honom. Ulrika uppehöll sig bl a kring hur enkel, mänsklig och vänlig Norén var. Så långt ifrån den person, som hon faktiskt var litet rädd för, innan hon träffade och lärde känna honom! Och hur de trivdes och funkade tillsammans nästan från det allra första ögonblicket.

Sofia Jupiter är välkänd regissör till flera av Noréns pjäser och har nu senast regisserat Dramatens uppsättning av Solitaire. Hon berättade om hur hon lärde känna Lars som en stor och känd dramatiker som alltid blickade framåt, som var enormt närvarande och där hon litet skämtsamt menade, att hans stora öron var signifikativa för hur han lyssnade och sedan på pricken kunde mejsla fram människorna i sina dramer. Han lyckades så väl att hans människoporträtt funkade inte bara här hemma utan på många av de internationella scenerna!

För de två i Jupither Josephsson Theatre Company hyste Norén det allra största förtroende: ”Vi kände varandra väl, träffades och pratade med varandra, men aldrig om den föreställning som just då regisserades” (sagt av Sofia). Lars hade redan gått vidare. Och han tvivlade nog aldrig på resultatet.