Presenttips: Medlemskap i Dramatens Vänner!

Europeana

Samtal/debatt den 16 oktober kl 18.00 i Dramatenbaren!

1900-talet på två timmar i regi av Mattias Andersson!
Premiär
den 2 september 2023 och spelas fram till den 21 oktober
Ett storhetsvansinnigt försök att i en enda teaterföreställning omfatta hela Europas 1900-tal. Startpunkten är den tjeckiske författaren Patrik Ouředníks bok Europeana från 2001 som på endast 100 sidor försöker sig på just detta. En hypnotisk text som kastar sig i maniskt tempo mellan de stora historiska skeendena och de banala mellanmänskliga detaljerna. Från skyttegravar till välfyllda kylskåp, från psykoanalys till telefonsex, från betalda semestrar till koncentrationslägren till introducerandet av barbiedockan. En text som verkar vara skriven av en historieprofessor på speed, ett storögt barn eller en utomjording?

Mattias Andersson låter en grupp unga skådespelare, som knappt var födda på 1900-talet, möta äldre skådespelare i en rytmisk, musikalisk, bilddriven uppsättning. Vad var det som hände egentligen? Och har vi lärt oss något av misstagen i det förflutna? Är historien en evig cyklisk rörelse av uppbyggnad över till förstörelse till uppbyggnad och förstörelse på nytt? Eller finns det tecken i historien som pekar på andra, alternativa sätt, att leva? Och vem och vad är egentligen Europa?

Mattias Andersson är regissör, dramatiker och teaterchef på Dramaten. Han har satt upp en rad pjäser på Dramaten, senast Den yttersta minuten och Nordic Crime.

Medverkar i samtalet gör: Mattias Andersson, tillsammans med Electra Hallman och Joel Valois.

Datum

okt 16 2023
Expired!

Tid

18:00 - 19:15

Platser

Dramatenbaren

Arrangör

Dramatens Vänner
Telefon
0760-22 20 77
E-post
info@dramatensvanner.se